Η ομάδα Erasmus + του 1ου ΕΚ Βέροιας με τίτλο: «Το έξυπνο τρόφιμο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις» συνεχίζει την εκπαίδευσή της.

Η ομάδα Erasmus + του 1ου ΕΚ Βέροιας με τίτλο: «Το έξυπνο τρόφιμο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις» και κωδικό 2021-1-EL01-KA121-VET-000011090, συνεχίζει και μετά την επιστροφή της από την Ισπανία, την εκπαίδευσή της. Επισκέφθηκε στις 9/5/2022:

  1. Το ΔΙΠΑΕ Σίνδου και ειδικότερα το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εκεί ενημερώθηκε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών προϊόντων, κα Γ. Δημητρέλη, σχετικά με ερευνητικές εργασίες για νέα λειτουργικά τρόφιμα, τη μεθοδολογία παραγωγής του φυσικού προβιοτικού προϊόντος «κεφίρ», τον πολυσακχαρίτη κεφιράνη και τις ιδιότητές του, τις ωφέλειες της κατανάλωσης του κεφίρ για τον ανθρώπινο οργανισμό, για ωφέλιμα ζυμούμενα προϊόντα (ελιές, τυριά, αλλαντικά), για άλευρα ελεύθερα γλουτένης (π.χ. καστανάλευρο, ρυζάλευρο). Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής στην Τεχνολογία Τροφίμων, κος Α. Γούλας, αναφέρθηκε εκτενώς στις διαδικασίες έρευνας που γίνονται με σκοπό τη δημιουργία νέων τροφίμων και τη βιομηχανική παραγωγή τους, την απομόνωση και βιομηχανική παραγωγή γαλακτολιγοσακχαρίτη, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο «βιομηχανικό εργαστήριο» και στο «κεντρικό ερευνητικό εργαστήριο» του Τμήματος.
  2. Το Κολλέγιο Perrotis της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, όπου από την καθηγήτρια-ερευνήτρια και Υπεύθυνη του προγράμματος NewFoodProductandBusinessDevelopment, κα Κ. Ζινοβιάδου, έγινε αναφορά σε πολλές ερευνητικές προπτυχιακές εργασίες σχετικά με την παραγωγή και προώθηση στην ελληνική αγορά λειτουργικών τροφίμων και επίσης στα αυγά με Ω3 λιπαρά που πρώτη παρήγαγε στην Ελλάδα, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Τέλος, οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε δύο σύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια του Κολλεγίου.
  3. Τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων). Εκεί η ομάδα ενημερώθηκε από την ερευνήτρια κα Α. Μυγδαλιά σχετικά με το πρόγραμμα “RiceCream και νέα προϊόντα που δημιουργούνται με τη χρήση αλεύρου και γάλατος ρυζιού. Στη συνέχεια, η ομάδα λειτούργησε ως Ομάδα Γευσιγνωσίας Παγωτού κάνοντας οργανοληπτικές δοκιμές παγωτών με συστατικά που δίνουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία στο προϊόν. Τέλος, επισκέφτηκε το εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ξεναγήθηκε από τον ερευνητή Γεωπόνο κο. Δ. Κατσαντώνη, και παρατήρησε σε λειτουργία τον τρισδιάστατο εκτυπωτή τροφίμων (με zerowaste cooking) ο οποίος «εκτύπωσε» μπισκότα από ιδιαίτερες πρώτες ύλες που προσδίδουν στο προϊόν ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Ινστιτούτο υλοποιεί έναν σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων πάνω στο τρόφιμο, με ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα.

Με το πέρας των τεχνικών επισκέψεων, η ομάδα πήγε στην Περαία Θεσσαλονίκης για ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο.

Η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους σκοπούς του προγράμματος της ομάδας. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους παραπάνω ερευνητές και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο έργο τους.

Οι μαθητές: Α. Ανδρεάδης, Ν. Αντωνοπούλου, Α. Γεωργιάδης, Μ. Κυρατλίδης, Α. Μανωλόπουλος, Χρ. Μανωλοπούλου, Χρ. Μήτογλου, Π. Μωυσίδου, Α. Παπαναστασίου, Μ. Τσιανοπούλου, και οι συνοδοί: Αικ. Ψιψίκα, Ε. Τέτου και Π. Τσαχουρίδου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας).

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εξ΄ ολοκλήρου από χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+, Εθνική Μονάδα Συντονισμού του οποίου στην Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.