Επιμόρφωση του προσωπικού του σχολείου μας σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ολοκληρώθηκε σήμερα 9.12.2022 η τριήμερη επιμόρφωση του προσωπικού του ΕΝΕΕΓΥΛ Βέροιας σχετικά με την σεξουαλική αγωγή των μαθητών/τριών στο σχολείο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Παιδείας στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα ως θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Για τον λόγο αυτό και δεδομένων των αυξανόμενων περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών η διεύθυνση του σχολείου έκρινε απαραίτητη τη σχετική επιμόρφωση του προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης τονίστηκε η σημασία της παροχής επαρκών πληροφοριών στα παιδιά για τη διαμόρφωση υγιών αντιλήψεων και στάσεων αναφορικά με τη σεξουαλικότητα. Επιπλέον, επισημάνθηκε η τεράστια σημασία της ενεργητικής ακρόασης από τους εκπαιδευτικούς στους προβληματισμούς των παιδιών και της έγκαιρης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης. Με βιωματικές δραστηριότητες αναδείχθηκαν μέθοδοι και τεχνικές που προάγουν την ικανότητα των μαθητών/τριων να αντιλαμβάνονται άβολες καταστάσεις, να αντιδρούν κατάλληλα και να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους χωρίς φόβο. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν τρόποι ενημέρωσης των μαθητών/τριων για τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο, αλλά και σχετικά με την οριοθέτηση της έκθεσης των προσωπικών τους στιγμών στο διαδίκτυο.
Η επιμόρφωση του προσωπικού πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοικοινωνικής Υγείας “Πρόσβαση”. Ειδικότερα, οι κυρίες Σέβη Γεωργιάδου (Κοινωνική Λειτουργός) και Φανή Μπασιούρη (Ψυχολόγος) ανέλαβαν την επιμόρφωσή μας και τις ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία και τις πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του προγράμματος.