Παναγία Σουμελά: Προσκυνώντας το αιώνιο σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού

Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος και του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Πόντο, μαθητές του ΕΝΕΕΓΥΛ Βέροιας, συνοδεία εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν στις 13 Δεκεμβρίου διδακτική – προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο. Κατά την επίσκεψή μας στη Μονή μας υποδέχθηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Νεκτάριος Σαββίδης, ο οποίος με απέραντη ευγένεια και αγάπη μας ξενάγησε στις κυριότερες εγκαταστάσεις του μοναστηριού. Αρχικά, σε συνεργασία με την κυρία Πόπη, υπεύθυνη του Ιερού Προσκυνήματος, μας διηγήθηκε την ιστορία της Μονής, τόσο της νέας όσο και της παλαιάς στον Πόντο. Έπειτα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για τον επαναπατρισμό των ιερών κειμηλίων, καθώς επίσης για την θρησκευτική και ιστορική τους αξία.
Στη συνέχεια, ο Πατέρας Νεκτάριος Σαββίδης, με τη συμμετοχή του σχολείου, πραγματοποίησε μια μικρή Δέηση προς την Παναγία, κατά τη διάρκεια της οποίας έψαλε το εν λόγω χωρίο, το οποίο είναι ειδικά αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά. Μετά τη Δέηση, μαθητές και εκπαιδευτικοί γεμάτοι συγκίνηση προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Έπειτα, κατευθυνθήκαμε στο Μουσείο της Μονής, όπου θαυμάσαμε τα ανεκτίμητης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας ιερά κειμήλια, τα οποία σχετίζονται τόσο με την εκκλησιαστική, όσο και με την πολιτική ιστορία του Πόντου, καθώς επίσης και με αυτήν του σύγχρονου μοναστηριού.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μελισσανίδειον Μέλαθρον, το οποίο λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας για τους επίσημους καλεσμένους. Το Αρχονταρίκι της Μονής, δωρεά των αδελφών Δημήτριου και Ιάκωβου Μελισσανίδη, είναι εντυπωσιακό και το ποντιακό στοιχείο είναι διάχυτο παντού.
Τέλος, στον αύλειο χώρο του μοναστηριού, μπροστά στην πύλη του πρώτου, μικρού ναού και μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, ανταλλάξαμε δώρα ευγνωμοσύνης και αγάπης με τον Πατέρα Νεκτάριο Σαββίδη. Λαμβάνοντας την ευλογία του Ποιμένα, χαιρετηθήκαμε και έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο, περιηγηθήκαμε στον περιβάλλοντα χώρο, λάβαμε ιερόν αγίασμα και απολαύσαμε τη θέα και μικρούς περιπάτους στα κατάφυτα μονοπάτια της Ιεράς Μονής.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Παυλίδου Όλγα
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Μανωλοπούλου Ελένη, Τέτου Ελένη, Κατσογιάννη Νικολέτα, Δουλδούρη Γεωργία, Ζιώγος Γεώργιος
Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Μπαχαρούδη Ευμορφία, Βασίλογλου Κωνσταντίνος, Κράπης Γεώργιος, Κόνιαρη Μαρία, Γκόγκας Κωνσταντίνος