«Η Αργοναυτική Εκστρατεία » – «Το μήλον της Έριδος» – Οι διάλεκτοι στην εκπαίδευση: οι νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες του «μύθου» Μια προσέγγιση της ποντιακής για εφήβους ειδικής αγωγής στο ΕΝΕΕΓΥΛ Βέροιας

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Αναστασία Μαχαιρίδου, Φιλόλογος – M.A. Γλωσσολόγος – Διαπ. Εκπ/τρια Ποντιακής

Μαρία Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης, MSc Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση (STEM)

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 στα πλαίσια του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Πόντο επισκέφθηκαν το σχολείο μας οι εκπαιδευτικοί Μαχαιρίδου Αναστασία και Ηλιοπούλου Μαρία. Έχοντας βαθειά γνώση του αντικειμένου δημιούργησαν με πολύ κέφι και απαράμιλλο μεράκι υλικό μέσω του οποίου οι μαθητές μας αποκόμισαν πολλαπλά οφέλη.

Η επαφή των παιδιών με την ποντιακή ξεκίνησε σταδιακά μέσα από μια γενικότερη γεωγραφική και ιστορική τοποθέτηση για τον ποντιακό πολιτισμό. Αφορμώμενες από γνωστούς μύθους με τους οποίους έχουν μεγαλώσει τα παιδιά, όπως αυτός της Αργοναυτικής εκστρατείας και του μήλου της Έριδος, προσέγγισαν τον Πόντο αφενός γεωγραφικά και αφετέρου γλωσσικά, έχοντας ετοιμάσει μια σειρά από σύγχρονες ψηφιακές δραστηριότητες με παιχνίδια γνώσεων, σταυρόλεξα, παζλ και escape room, ειδικά σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα για τους μαθητές μας. Στόχος ήταν να αποκτήσουν τα παιδιά ερεθίσματα, τόσο πολιτιστικά, όσο και γλωσσικά, και να αποκομίσουν τα οφέλη της επαφής με τον διαλεκτικό λόγο. Βασικό μεθοδολογικό εργαλείο με το οποίο θα επετεύχθη ο στόχος ήταν οι νέες τεχνολογίες και η παραγωγική αξιοποίησή τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης και αποκόμισαν νέες γνώσεις με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τις κυρίες Αναστασία Μαχαιρίδου και Μαρία Ηλιοπούλου για την εξαίρετη παρουσία τους στο σχολείο μας και ευελπιστούμε να έχουμε τη χαρά να ξανασυνεργαστούμε σύντομα.

Οι εκπαιδευτικοί: Παυλίδου Όλγα, Γρεασίδου Δέσποινα, Ζιώγος Γεώργιος, Καλελή Ζωή, Κάνουρα Αγαθή .