Το ΕΝΕΕΓΥ.-Λ. Βέροιας και το 2ο Γυμνάσιο Βέροιας ΜΑΖΙ στο “Ταξίδι της συνύπαρξης”.

Το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Βέροιας πραγματοποίησε πέντε συναντήσεις στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ομάδες Συνύπαρξης». Σκοπός του προγράμματος είναι η Συνύπαρξη και η Αλληλεπίδραση των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία τυπικής εκπαίδευσης με μαθητές που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής. Συντονίστρια του προγράμματος για το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας είναι η κ. Ελένη Μανωλοπούλου Κοινωνική Λειτουργός καθώς επίσης συμμετέχουν ο Διευθυντής του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας  κ. Παπαγεωργίου Κυριάκος και οι εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας κ. Δημήτρης Ζιώγας, Μαθηματικός ΕΑΕ, , κ. Ελένη Τέτου, Κοινωνική Λειτουργός, κ. Ευμορφία Μπαχαρούδη, ΕΒΠ.

Colorful Freestyle Art Pets Collection YouTube Outro από Eleni Psara

Στην πρώτη συνάντηση η κ. Ελένη Μανωλοπούλου  Κοινωνική Λειτουργός και ο κ. Δημήτρης  Ζιώγας επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο Βέροιας με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την ομάδα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου πάνω σε θέματα αναπηρίας. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την προβολή ταινίας μικρού μήκους για την αναπηρία, με βιωματικό παιχνίδι και με συζήτηση. Σκέψεις, συναισθήματα, απόψεις κυριάρχησαν  στο πλαίσιο της ομάδας!!!

Στη δεύτερη συνάντηση τη σκυτάλη πήραν οι ομάδες των μαθητών που συμμετέχουν στη δράση!!! Οι δώδεκα μαθητές του ΕΝΕΕΓΥ-Λ μαζί με τους εκπαιδευτικούς κ. Ελένη Μανωλοπούλου Κοινωνική Λειτουργό, κ. Κυριάκο Παπαγεωργίου Διευθυντή ΕΝΕΕΓΥ-Λ, κ. Δημήτρης Ζιώγα Μαθηματικό ΕΑΕ και κ. Ελένη Τέτου Κοινωνική Λειτουργό, που συμμετέχουν στη δράση επισκέφτηκαν το 2ο Γυμνάσιο για να γνωρίσουν την ομάδα των δώδεκα μαθητών που μας περίμεναν εκεί με την υπεύθυνη της δράσης για το 2ο Γυμνάσιο κ. Γεωργία Θεοδωρίδου Φιλόλογο ΕΑΕ. Οι μαθητές μέσα από βιωματικά παιχνίδια γνωρίστηκαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν και αλληλεπιδράσανε δημιουργώντας ένα υπέροχο κλίμα Συνύπαρξης!!! Τόσο οι δημιουργίες των μαθητών όσο και το κλίμα που δημιούργησαν πρόσφεραν σε όλους υπέροχα συναισθήματα αλλά και προσμονή για την επόμενη συνάντησή μας!!!

Στην τρίτη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε και πάλι στο 2ο Γυμνάσιο Βέροιας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν!!! Αρχικά, οι μαθητές και των δυο σχολείων συμμετείχαν σε ένα μουσικό χριστουγεννιάτικο δρώμενο, υπό τις οδηγίες της μουσικού κ. Ράμου, τραγουδώντας τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η δράση αυτή στόχευε στη δημιουργία μουσικού βίντεο για την από κοινού συμμετοχή των σχολείων στη Διαδικτυακή Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Αγάπης 2021 που διοργανώνει η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Η γιορτή θα μεταδοθεί από το κανάλι της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας στον σύνδεσμο https://webtv.kmaked.eu/ Στη συνέχεια, οι μαθητές, με την καθοδήγηση της εικαστικού κ. Ιορδανίδου, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες συνεργασίας και χρησιμοποιώντας υλικά ζωγραφικής (λαδοπαστέλ, δαχτυλομπογιές, στρατσόχαρτο) αποτύπωσαν πάνω στο χαρτί σκέψεις και συναισθήματα με θέμα τη «Συνύπαρξη». Μετά την ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών έργων, οι δημιουργοί-μαθητές τα ανάρτησαν σε εμφανή σημεία του σχολείου. Τα αποτελέσματα και των δύο δράσεων εντυπωσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η ψηφιακή λήψη της δράσης για τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Αγάπης όπου τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα πραγματοποιήθηκε από τον κ. Τσολάκο, εκπαιδευτικό Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου  και βασίστηκε στη νομοθεσία περί γονικής συναίνεσης.

Στην τέταρτη συνάντηση και τελευταία φορά που οι μαθητές του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους από τη Συνύπαρξη των δυο ομάδων. Μέσα από βιωματικό παιχνίδι με ερωτήσεις τις οποίες επέλεγαν από ένα κουτί τους δόθηκε η δυνατότητα να «αξιολογήσουν» έμμεσα τη δράση στην οποία συμμετείχαν αλλά και να υπάρξει ανατροφοδότηση μεταξύ των εμπλεκομένων. Οι μαθητές εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και τις απόψεις τους με υπέροχο τρόπο δημιουργώντας ένα κλίμα ζεστασιάς, αγάπης, χαράς και αισιοδοξίας!!! Επιπλέον, μέσα από μια διασκεδαστική δράση με μπαλόνια οι μαθητές έγραψαν σε αυτά τα συναισθήματά τους για «Το ταξίδι της Συνύπαρξης!!!» ενώ αποτύπωσαν με μια μόνο λέξη σε ένα χαρτόνι τι σήμαινε γι’ αυτούς αυτό το ταξίδι. Επίσης, η κ. Γεωργία Θεοδωρίδου μας ξενάγησε στους χώρους του σχολείου και μας μίλησε για τις δράσεις που γίνονται στο σχολείο τους.

Η πέμπτη και τελευταία συνάντηση των δυο ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας. Αφού ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά στο δικό μας σχολείο, οι μαθητές του ΕΝΕΕΓΥ-Λ περίμεναν με ανυπομονησία, χαρά και ενθουσιασμό την άφιξη των μαθητών του 2ου Γυμνασίου και νέους τους φίλους πια!!! Η μέρα ξεκίνησε με την ξενάγηση των επισκεπτών μας στους χώρους του σχολείου αλλά και με μικρή ενημέρωση για τα όσα κάνουμε στο σχολείο μας!

Η μέρα ήταν γεμάτη εκπλήξεις που ετοίμασαν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας. Ενώ για ακόμη μια φορά είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού και πάλι Χριστουγεννιάτικες κάρτες για καλό σκοπό!!! Οι κάρτες θα σταλούν στο τοπικό παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Βέροιας μέσω της δράσης της Πανελλήνιας Κίνησης Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής «Πες το με μια κάρτα».

Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν βίντεο με  παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές αλλά και να γευτούν παραδοσιακούς ελληνικούς κουραμπιέδες τους οποίους έφτιαξαν οι μαθητές που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Taste of Christmas”με υπεύθυνες την κ. Ζωή Καλελή, Φιλόλογο  ΕΑΕ και την κ. Χρυστάλλα Φράντζα, Αγγλικής φιλολογίας ΕΑΕ του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας. Την παραπάνω δράση ανέλαβαν να παρουσιάσουνν και να  μιλήσουν γι’ αυτή οι μαθητές του σχολείου μας Παναγιώτα Τζέπη και Σάκης Ανδρεάδης.

Έπειτα παρακολούθησαν ένα βίντεο με ευχές των μαθητών μας σε διάφορες γλώσσες, μέσω της εφαρμογής Scratch,  με υπεύθυνη για τη δημιουργία του την κ. Ελένη Ψαρά υποδιευθύντρια του σχολείου μας!!!

Η συνέχεια επεφύλασσε για τους μαθητές συγκίνηση αλλά και επιθυμία και προσμονή για νέες συνεργασίες και συναντήσεις. Παρακολούθησαν ένα βίντεο, το οποίο επιμελήθηκε η κ. Ελένη Ψαρά, με φωτογραφίες από όλες τις δράσεις και τις συναντήσεις των δυο ομάδων. Επίσης απόλαυσαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που οι ίδιοι τραγούδησαν και θα παρουσιαστούν στη Διαδικτυακή Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Αγάπης 2021 που διοργανώνει η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και επιμελήθηκε και για τα δυο σχολεία ο κ. Τσολάκος εκπαιδευτικός Πληροφορικής του 2ου Γυμνασίου.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας κέρασαν στους μαθητές γλυκά αλλά και τους χάρισαν δώρα. Ο κάθε μαθητής πήρε από μια κορνίζα με το πορτρέτο του το οποίο είχαν ζωγραφίσει στη δεύτερη συνάντησή τους ενώ «Το ταξίδι της Συνύπαρξης» με μια λέξη κοσμεί τους χώρους του σχολείου.

Η τελευταία συνάντηση έκλεισε με ένα διασκεδαστικό βιωματικό παιχνίδι τον «καθρέφτη» όπου όλοι μαθητές σχημάτισαν  έναν κύκλο. Κάθε φορά ένα ζευγάρι μαθητών έμπαινε στο κέντρο του κύκλου κάνοντας ο ένας τον καθρέφτη του άλλου.  Έπειτα αποχαιρετήσαμε τους νέους μας φίλους με ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς γι αυτή την τόσο όμορφη, δημιουργική και πολύτιμη «Συνύπαρξη»!!!

«Το ταξίδι της Συνύπαρξης!!!» συνεχίζεται…